Nitjorn

La vida sorprenent i bella

Visca Catalungla!

Una mica de cultura i d’història catalanes matematitzades:

Orgullosos/es del bilingüisme:

Anuncis

09/08/2008 - Posted by | La caixa llesta

5 comentaris »

 1. Em pregunto perquè has escrit Visca Catalungla en compt
  es de fer-ho com seria lògic amb totes les seves lletres.

  Probablement, alguna trava que t’ha impedit reproduir Catalunya amb totes les seves lletres? Em temo que sí. Per desgràcia, aquest fet no només et passa a tu sinó a la majoria dels catalans. I reconec que m’ha passat també a mi en el passat.

  Som conscients que els catalans tenim un trauma? Ja no cal que ens lapidin els castellans, hem après a fer-ho sols.
  Fins que no ens alliberem dels complexos de ser qui som i ho exercim amb totes les seves lletres, afrontant la realitat i sense deixar-nos afectar per les males llengües que parlen malament de la nostra identitat cultural, mai serem catalans de debò. Serem un poble acomplexat mutilat, i acabarem parlant tots aquesta llengua que en diuen español.

  PD.No penso que el segon vídeo pretengui mostrar l’orgull d’aquest tipus de bilingüisme patètic sinó més aviat deixar-lo en ridícol. No creus?

  una abraçada i endavant.

  Comentari per Jordi | 10/08/2008 | Resposta

 2. Hola, Jordi.

  Catalungla fa referència a un programa que feien a la tele (la caixa llesta) quan era petita. Es tractava d’un dels primers que es varen fer en català i no recordo com es deia. El cas és que en Joan Pera hi va aparèixer un dia vestit de romà i es va posar a fer un breu repàs de la història de Catalunya, començant pels temps dels romans. Aleshores va fer un joc de paraules basat en la fonètica del mot i en va traduir una part (Catal-unya=uña=ungla) del castellà al català. Deia que Catalunya en realitat es deia Catalungla originalment, però per influència del castellà es va acabar dient Catalunya. A mi em va fer molta gràcia en aquella època i ho vaig trobar molt enginyós. De fet, mai no m’he oblidat d’aquella broma i per això he volgut retre-li homenatge, d’alguna manera.

  Pel que fa a l’orgull del bilingüisme, òbviament vaig decidir anunciar el vídeo així amb tota la ironia del món. Ja em coneixes… (Més ironia i sarcasme a l’article: “Homes sensibles i parelles que s’estimen”, post anterior a aquest.)

  Gràcies pels teus comentaris. 🙂

  P.S.: No crec que tingui cap trauma pel fet d’haver nascut a Catalunya… 😉

  Comentari per paguerapamies | 11/08/2008 | Resposta

 3. Doncs de petit em vaig prendre aquest programa, o bé no el recordo, i per tant desconeixia l’origen aquesta paraula. :)) bé…. jo no volia dir que tu tinguessis cap trauma en concret, ho deia en sentit general, probablement tu no el tinguis, que ets una persona molt sana, però si que no tinc cap dubte que si que el tenim els catalans en general. I a mi, ja em coneixes, m’agrada posar el dit a la llaga, jiji… però no per fer mal, sinó perquè m’agrada curar.

  Una altra observació: Diuen que els catalans tenim un gran sentit de la ironia. Saps que en penso jo?, que la irona, com molt bé deia Josep Pla, és la única manera que tenim de dir coses que d’altra manera no podríem dir. Per això m’agradaria que fossim un pel mes desacomplexats (torno a parlar en general) i aprenguéssim a dir, sobretot les coses més importants d’una forma directa, sense ironia, perquè hi ha coses amb les que no es juga, com son els drets dels homes i dels pobles.

  gràcies a tu per escriure.

  muaks

  Comentari per Jordi | 11/08/2008 | Resposta

 4. Home, Jordi, amb això de la ironia discrepo, sobretot perquè tu tens molt sentit de l’humor i saps que és enormement terapèutic i catàrtic. Crec que l’humor és molt sa i que desembrossa força. Pensa, per exemple, en el “Polònia”. Sort que existeix a la graella televisiva! Em sembla que és un programa que demostra que hi ha coses que a Catalunya ja es tenen molt superades, perquè si no no ens en podríem riure, i crec que riure de nosaltres mateix@s és senyal de salut i de sentit comú. Visca l’humor i visca tu!

  Comentari per paguerapamies | 11/08/2008 | Resposta

 5. Tampoc pretenia dir que tota ironia sigui pejorativa, sort n’hem tingut d’ella i en tenim. Estic d’acord que és signe de salut, però sempre i quan no se’n abusi. I aquí és on volia anar, m’explico:

  Massa sovint em sembla que el nostre país (Catalunya) ho arregla tot amb la ironia, amb 4 brometes sembla que tot estigui arreglat, i l’endemà fem veure que no tenim cap problema. Si Catalunya tingues superades totes les coses que s’expressen al programa Polònia, ja no caldria fer un programa com aquest. El Polònia és només una vàlvula d’escapament per alliberar-nos de la sobrecàrrega psicològica que comporta haver d’aguantar el fet de ser català dins d’un estat espanyol. Cosa que és molt i molt feixuga. Polònia ens ajuda a alliberar-nos d’aquesta tensió, però no ens enganyem, no les soluciona, i no les tenim superades.

  I ara no estic criticant en absolut el programa, sort en tenim del Polònia. Però simplement, penso que no tot s’acaba al Polònia. Hi ha coses que han d’anar més enllà per poder dir que les tenim definitivament superades.

  I tot això ja no t’ho dic a tu, sinó que és una reflexió general que faig a tots els catalans.

  Comentari per Jordi | 11/08/2008 | Resposta


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

CUARTA POSICIÓN

SITIO ALTERNATIVO DE NOTICIAS

Antonia Jover

AROMATERAPIA FAMILIAR

Mamis Flow

Maternidad consciente - Maternitat conscient

elherviderodeideas

Desde El Hervidero de Ideas acercamos la sostenibilidad a consumidores y empresas a través de vehículos creativos que les hagan interactuar y encontrarse.

CAL QUELO

Crea i gaudeix del pa i la pastisseria

mipediatravegetariano

Información nutricional para familias vegetarianas y veganas

relatosmarranos

antología relatos marranos

Alicia Murillo Ruiz

Alicia Murillo Ruiz

Ginecosofía

Sabiduría Ancestral de las Mujeres

Políticas Trans

Una Antología de Textos desde los Estudios Trans Norteamericanos

Green Press Comunicacion

Comunicacion Verde

Thermomix vegetarianos y veganos

Recopilación de recetas de libros, revistas, blogs, recetas veganizadas y recetas veganas adaptadas a Thermomix

BUENAS NOTICIAS

El blog de CiviClub.org para recobrar la fe en la especie humana.

Premios Sombra de Ecologistas en Acción

Premios a los peores anuncios del año

El despertador

Coaching i recreació personal

%d bloggers like this: